A Szent János Kórház I. Belgyógyászat, Hepatológiai Ambulancia új , nagyértékű készülékkel gazdagodott : az ország legmodernebb úgynevezett FibroScan 502 Touch készüléke  januártól működik intézetünkben: segítségével a májkárosodás ( kötőszövetes átépülés/ fibrózis/ és zsírosodás /steatosis/) mértéke egy egyszerű, az ultrahangos vizsgálatokhoz hasonló eljárással állapítható meg. Jelenleg Magyarországon még 3 hasonló készülék üzemel.

A májat érő káros hatások (alkohol, vegyszerek, hepatitis B és C vírusok) károsítják a májsejteket, ami a  májszövetben gyulladásos reakciót vált ki. A káros hatások összegződhetnek, vagyis ha Ön vírusos májgyulladásban szenved, és emellett alkoholt is fogyaszt, a fibrózis folyamata felgyorsul, a betegség hamarabb végstádiumúvá alakulhat. 

A máj sokáig nagyfokú regenerációra képes, de ha sorozatos káros hatások érik, melyeket nem képes helyreállítani, a gyulladt részek hegesedéssel gyógyulnak, a hegszövet pedig idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet.  Ez a fibrózisnak nevezett folyamat évekig észrevétlenül történhet, és a tünetek sokszor csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már igen előrehaladott állapotban van. A  fibrózis következtében fellépő májzsugor (cirrózis) végül halált okozhat.  

Az úgynevezett FibroScan készülék segítségével a májkárosodás mértéke fájdalom mentesen és kórházi bentfekvés nélkül vizsgálható. A májkárosodás súlyosságát, a fibrózis és steatosis mértékét eddig csak szövettani vizsgálattal tudtuk meghatározni. A májbiopszia során a beteg májából biopsziás tű segítségével mintát vesznek, és az így nyert szövetmintából állapítják meg a májkárosodás fokát. Ez a beavatkozás általában néhány napos kórházi tartózkodást igényel, kellemetlen, és ritkán szövődményekkel  (fájdalom, vérzés, epecsorgás, légmell) is járhat. A  FibroScan készüléknek köszönhetően  fájdalom és előkészítés nélkül kb. 10 perces vizsgálattal juthatunk a máj állapotára vontakozó információhoz.

A FibroScan készülék a májban a lökéshullámok terjedési sebességét mérve képes a máj állapotának meghatározására (tranziens elasztográfia). A mérés alapja, hogy a heges területek keményebbek, vagyis rugalmatlanabbak, így ezeken keresztül a hullám gyorsabban terjed, mint az ép szövetben. A  mért nyomásadatokat egy számítógépes software összegzi.

A Szent János Kórházban működő  Fibroscan 502 Touch  készülék a MájHelp Alapítvány tulajdona, melyet a Waberer Hungaria Biztosító adományozott az alapítványnak. Ezúton is szeretnénk megköszönni a nagylelkú adományt a Wáberer Hungaria Biztosítónak. A vizsgálatot a társadalombiztosítás támogatja, ezért betegeinket térítésmentesen tudjuk megvizsgálni.

A vizsgálat Szent János Kórház, I. Belgyógyászat, Hepatológiai szakrendelésén Dr Pusztay Margit belgyógyász- gasztroenterológus  főorvos irányításával történik. Időpontot  az alábbi telefonon ill. e-mail címen lehet kérni. A vizsgálathoz beutaló szükséges.

Tel: 1 458 46 60    e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.